İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yazıların kategorisi: “Yönetim Üzerine”

COVID-19 ve Çin Çıkmazı | Kriz Yönetiminin İki Yüzü

2020 yılı, dünyanın sokaklarını herkesin maske ile gezdiği hastane koridorlarına çevirdi. Salgının başlangıç noktası olan Çin’de ise durumlar çok farklı. Nisan ayı sonuna gelindiğinde Çin, Koronavirüs krizini birçok ülkeye göre çok daha hafif atlattı ve bu durum dünya üzerinde yeni tartışmalara konu oldu.
Peki Çin’nin virüsü diğer ülkelere göre hafif atlatmasındaki temel sebep neydi? Koronavirüs krizini başarı ile yönetmesine rağmen neden Çin suçlanıyor ? Çin, birkaç yüzü olan kriz yönetiminin hangi yüzünü kullandı ?

Winner’lar Ve Loser’lar

Takvim yaprakları 15 Temmuz 2017 ‘yi gösterdiğinde Türkiye Futbol Takımı Teknik Direktörü, Bodrum’dan Alaçatı’ya gitmiş ve kebapçı dükkanı basmıştı. Kötü bir milli takım kariyeri, milli takıma yakışmayan prim diyalogları ve ardından bu olay artık bir efsanenin kapandığına işaret etmekteydi. Nitekim 10 gün sonra görevi bıraktığı haberleri manşetleri süsleyecekti. Eski kulübü Galatasaray ‘da hoca için tam bir konsensüs oluşmamış ayrıca arasının…

Dahiden Diktatöre – Henry Ford ve Fordizm

Kurduğu sistem ve işçilere yönelik yeni yaklaşımı ile adeta yaşadığı çağa damga vuran, sistemin hem sefasını süren hem de cefasını çeken ve modern kapitalizmin temellerini atan iş adamı;  “Henry Ford” Kendisi emeklemeye başlayan sanayi devriminde, otomobili bir belli bir zümrenin aracı olmaktan çıkarıp, çalışan işçilerine kadar ulaştırmış ve işçilere karşı yaklaşımı ile önce taktir toplamış, daha sonra ise inşa ettiği…

İş Dünyasından Yönetim Felsefeleri – Taylorizm

Kimine göre günümüzün iş dünyasına ait temel kuralların yazarı, kimine göre ise sömürü düzenin ilk temelini oluşturan ve mezar taşına dahi  “Bilimsel Yönetimin Babası” yazdıran Frederick Winslow Taylor. Bulduğu ve geliştirdiği teoriler ile yaşadığı dönemin iş dünyasına şeklini vermekle kalmamış kendinden sonraki dönemde de felsefesi oldukça etkili olmuştur. İşçiler üzerine geliştirdiği sistemler büyük bir sömürü düzenine yol açsa da çağının…

Yönetim Jargonu | Napolyon Ve Talleyrand

1789 yılı dünyada yeni bir devrim ateşinin başladığı noktaydı. Bu ateşin ilk kıvılcımı Fransa’da çakılmış, ayaklanmalar sonucu kral devrilmiş, halk egemenliğe el koymuş ve yakılan ateş uzun süre sönmemişti. İşte bu ateşin yarattığı sis içinden, Fransa tarihinin en önemli iki büyük şahsiyeti ortaya çıkmıştı. Fransa tarihinin şüphesiz ki en bilinen lideri İmparator Napolyon ve soylu bir geçmişi, otorite ve entrikayı…

Show Buttons
Hide Buttons